Hur räknar man ut kostnaderna för pantbrev och lagfart?
Vi tar hjälp av Elisabeth som reder ut vad som gäller.
När man ska köpa ett hus har man mycket i huvudet. Det är lätt att drömma om vad man ska göra EFTER att man köpt huset, vad man ska fixa och hur man ska inreda. Men innan dess det kan vara bra att få koll på ekonomin för att veta hur mycket man har kvar att röra sig med efter att husköpet är klart. Kostnaderna för pantbrev och lagfart är nämligen inte inräknade i försäljningspriset.
Pantbrev och lån
Pantbrev är något som är kopplat till ditt lån. Om du inte behöver ta några lån är detta alltså inte något som du behöver tänka på. Men när du köper en fastighet och behöver låna pengar behöver du ha koll på vad som gäller.
pantbrev är din "pant" till banken
Om du lånar pengar vill banken ha någon slags säkerhet för lånet. Då kan du lämna din fastighet som ”pant”. Och det juridiska beviset som du lämnar till banken kallas ”pantbrev”. I pantbrevet kan du inteckna ett visst belopp i fastigheten och ju större belopp du väljer att inteckna, desto större blir summan du får betala för pantbrevet.
räkneexempel på pantbrev
Kostnaden för pantbrev kan man enkelt räkna ut. Det kostar 2% av beloppet man vill låna (och därmed pantsätta) plus 375:- i avgift. Lånar du 3 miljoner, blir kostnaden 60 375:-
(3 milj x 0,02 + 375 = 60 375)
bra med befintliga pantbrev!
Det kan finnas gamla pantbrev från tidigare ägare. Och när du köper fastigheten så tillfaller pantbreven dig (yey!). Detta beror på att ett pantbrev alltid är knutet till en fastighet. Det är alltså bra ifall det finns befintliga pantbrev från tidigare ägare, och ju högre belopp de är på desto bättre för dig. Om du vill låna på ett högre belopp en det befintliga pantbrevet behöver du bara betala mellanskillnaden.
räkneexempel när fastigheten har befintliga pantbrev
Låt säga att den förre ägaren hade ett pantbrev på 2 miljoner och du vill ta ett lån på 3 miljoner, då behöver du bara betala pantbrev på mellanskillnaden. Med befintliga pantbrev blir det 20 375:- istället för 60 375:-
(1 milj x 0,02 + 375 = 20 375)
Lagfart och ägande
Om du ska köpa en bostadsrätt behöver du inte någon lagfart. Det sköter bostadsrättsföreningen. Men om du ska köpa hus, radhus eller tomträtt är det lag på att man registrerar sig som ägare (lagfart) inom tre månader.
lagfart på hus, radhus och tomträtt
Man kan se det som en typ av skatt som staten tar ut från alla som äger fastigheter och tomter. Kostnaden för lagfarten är 1,5%* av antingen försäljningspriset eller taxeringsvärdet på bostaden (från året före du ansöker). Man räknar på det värde som är högst plus en fast avgift på 825:-. Man kan få hjälp av sin bank med lagfartsansökan (ansökan om lagfart görs till Lantmäteriet).
* Bolag och juridiska personer betalar 4,25%.
räkneexempel på lagfart
Om du ska köpa ett hus för 4,5 milj där taxeringsvärdet är 3,8 milj (alltså mindre än försäljningspriset) så räknar man på försäljningspriset. Då blir det 68 325:- för lagfarten
(4,5 milj x 0,015 + 825 = 68 325)
Har du frågor om pantbrev och lagfarter så hör av dig till vår egen expert Elisabeth Bell.
Elisabeth Bell
Elisabeth har koll – på bostadsaffärer och på allt det finansiella som kommer på köpet. Hon är den hemvändande civilekonomen som efter många år utomlands till slut insåg att gräset är grönast på Näset. Med stort intresse för både människor och siffror är Elisabeth en ovärderlig tillgång i köp- och säljprocessen. Kapitalvinstberäkningar, deklarationer och rådgivning är bara några exempel på tjänster hon utför. Varmt välkommen att höra av dig!