Om man frågar tio personer hur deras drömhus ser ut så får man med största sannolikhet tio olika svar.
Att hitta det perfekta drömhuset kan vara svårt. Och ta tid. Vad som är ett drömhus är högst personligt och behöver inte alls innebära ett stort palats med swimmingpool och privat tennisbana. Utan mer ett hus som passar ens personliga önskemål och förutsättningar. I den här artikeln går vi igenom steg-för-steg hur du hittar drömhuset.
Sätt upp kriterier
Någon vill ha närhet till dagis eller mamma och pappa. Någon vill ha ett läge vid vattnet eller vid en golfbana medan någon annan vill ha närhet till kommunikationer och caféer. För att lättare ringa in vad man söker är det en god idé att börja med att sätta upp kriterier och definiera sitt drömhus. Tänk till på vad det är ni värdesätter mest. Är det kvällssol och utsikt som hägrar eller är det mer viktigt med närhet till skola och mataffär?
Frågor att ställa sig
huset
• Hur stort hus behöver ni?
• Vilken standard vill ni ha?
• Är ni beredda att renovera huset eller vill ni ha allt färdigt?
• Är det viktigt med stor tomt?
läget
• Vilka krav finns vad det gäller läget?
• Vill ni bo nära kommunikationer?
• Vill ni bo nära skola, dagis, gym, golfbana, pub, restaurang etc?
• Vill ni bo lite för er själva eller i närkontakt med andra?
Prioritera vad som är viktigast
När listan över kriterier är klar kommer det svåraste men viktigaste jobbet: att sätta dessa i prioriteringsordning. De flesta inser nog att man inte kan få allt. För hur många är det inte som vill ha ett billigt hus på bästa läge med minimalt med renoveringsbehov?
Om ni hittar en tomt som ligger jättebra till men har en sliten insida, kan ni tänka er att renovera? Eller hittar ni hellre ett nyrenoverat hus i ett lite mindre bra läge? Det enklaste är att ställa de olika kriterierna mot varandra och rangordna så att ni får det viktigaste högst upp och det minst viktiga längst ned. Ibland vinner ”praktiskt och prisvärt” över ”vackert och speciellt”. Ibland tvärtom.
Förutsättningar – gör en budget
Gör även en lista på era förutsättningar. Både ekonomiskt och geografiskt. Den ekonomiska biten är extra viktig att gå igenom och ha koll på som köpare.
Hur mycket pengar kommer ni att kunna lägga? När drömhuset väl dyker upp kan det gå snabbt, så det gäller att vara förberedd. Ha koll på lagfart, pantbrev och andra kostnader som hör till husköpet. Det är också en god idé att fundera över vad underhåll och drift av huset kommer att kosta på sikt.
Hur långt bort från ert absoluta drömläge geografiskt kan ni tänka er att bo? Tidsmässigt, hur lång tid får det ta att hitta drömhuset?
Man kan även få hjälp att räkna ut en budget. Det är inte alltid helt lätt att göra själv. Hör av er till Elisabeth Bell som är vårt ekonomiproffs på 0709-51 39 63 eller elisabeth@mhus.se så hjälper hon er genom att coacha er så att ni räknar rätt från början.
Missa inte husen som aldrig kommer ut på Hemnet
– Lägg in era önskemål om drömhuset i ett spekulantregister hos din mäklare som kan området, så kan de matcha ihop era önskemål med säljare som finns i deras register. Alla hus kommer nämligen inte ut på öppna marknaden. En del hus säljs innan de hinner publiceras på Hemnet. Hittar vi ett lämpligt objekt kan vi kontakta dig innan det publiceras, tipsar Eva Strandh.
– Vi har även något som kallas för ”underhandsförsäljning”, för dem som inte vill annonsera sitt hus på exempelvis Hemnet. Vi matchar dessa bostäder när vi hittar en lämplig köpare. Så har vi förmedlat många bostäder under åren. Det är lite av vår specialitet. Det bygger på att vi har byggt upp ett register av spekulanter som vi vet letar efter just den här typen av objekt.
Ju utförligare du fyller i dina önskemål, desto lättare kan vi matcha mot objekt. Skriv gärna in t.ex. vilket typ av hus, antal rum, storlek, område och så vidare.
Tre sista tips
Gå på känsla
Drömhuset är nog huset där man känner att ”här vill vi bo!” Alla förutsättningar behöver kanske inte vara uppfyllda just då. Man kan ju alltid fixa och renovera och få till det som man vill ha det. Se till att huset ger er en bra känsla och att ni har råd att bo där. Det kanske är det allra viktigaste till slut.
Var noga
När det blir skarpt läge och ni vunnit en budgivning är det viktigt att du som köpare gör en besiktning. Se till att inte tillträda fastigheten innan du försäkrat dig om att säljaren har gjort det ni har kommit överens om, till exempel att städa eller utföra vissa reparationer.
Lägg ut krokar
Ett bra tips är att berätta för vänner och bekanta att ni söker hus i ett visst område. Ibland kan tillfälligheter göra att någon bekant ska sälja sitt hus och att det passar just er. Du kan faktiskt lägga ut en krok redan nu genom att kontakta oss!