7 tips
för att välja mäklare
Här är 7 viktiga saker att ha i åtanke för att hitta en mäklare när du ska sälja ditt hus eller din lägenhet.
Har du detta i åtanke när du ska hitta en mäklare för att sälja ditt hus så kan du få ett högre försäljningspris och en snabbare, roligare affär.
Det finns olika sätt att sälja sitt hus eller sin lägenhet, men de allra flesta tar hjälp av en mäklare. Varför skriver ni om det här, tänker kanske du? Ni vill väl att jag ska välja Malmöhus Mäklarna? Sanningen är att det blir roligare för alla om ni väljer oss som mäklare för att ni tycker att vi är bäst för er, och för att ni känner störst förtroende för oss. Då blir förutsättningarna de allra bästa både för dig och för oss. Därför vill vi guida er så att ni kan avgöra vilken mäklare som är bäst för dig.
7 saker att tänka på för att hitta mäklare när du ska sälja ditt hus
- Tidigare försäljningar och försäljningspriser
- Hur väl känner mäklaren till närområdet?
- Har mäklaren ett eget spekulantregister?
- Mäklarens arvode och insats
- Vad ingår i mäklararvodet?
- Är din mäklare trygg och engagerad?
- Vad tycker tidigare kunder?
Läs mer om tipsen nedan!
1
Tidigare försäljningar och försäljningspriser.
En mäklare som har erfarenhet av att sälja hus som liknar ditt vet vad spekulanterna gillar och vad man ska lyfta extra mycket. Därför är det en bra idé att undersöka vilka mäklare som sålt i ditt område tidigare och vilka resultat de fått.
Vi på Malmöhus Mäklarna är en av de aktörer som verkat längst i Vellinge kommun och har fler än 3000 sålda objekt i ryggen. Att vi fått detta förtroende beror på att vi känner vårt område oerhört väl, och att vi är duktiga på att förmedla kunskap och trygghet. Därför har vi många nöjda kunder som i sin tur ger oss goda rekommendationer. Vi är måna om att det ska vara en bra och smidig affär, och att säljaren ska få så bra pris som möjligt. Under de senaste åren är vi den mäklare i regionen som har sålt till högst snittpris av alla räknat per kvadratmeter.
Varsågod! Ladda ner vår guide!
2
Hur väl känner mäklaren till närområdet?
Det är en fördel om mäklaren är väl bekant med området. På så sätt kan den lättare berätta för potentiella köpare om områdets fördelar. Det kan handla om saker som var de bästa skolorna finns, om det är ett område med mycket barnfamiljer eller inte, om det finns parker, affärer och kommunikationer i närheten.
– Att verka där man bor är en klar fördel och avgörande faktor till att vi är framgångsrika. Vi känner inte bara till området och gatorna väl, vi vet vad de olika områdena erbjuder och kan matcha köpare med objekt på ett motiverande sätt. Vi engagerar oss i föreningsliv och stöttar ungdomsverksamheter och är måna om det lokala utbudet. Under åren har vi byggt ett stort nätverk i Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falsterbo och västra Malmö. Det här området kan vi utan och innan och vi brinner för regionen. Därför är det lätt för oss att snabbt hjälpa köparen med specifika svar som gör att de kan ta välgrundade beslut, säger Eva Strandh.
3
Har mäklaren ett register med aktuella spekulanter?
Chansen att få ett högt slutpris när du ska sälja ditt hus ökar om det finns en stor efterfrågan på det du säljer. Många erfarna mäklare har ofta ett spekulantregister med potentiella köpare där de vet vad dessa personer är ute efter. På så sätt kan mäklaren direkt ta kontakt med redan intresserade personer och berätta om ditt objekt.
– Vi kontaktar ofta våra tidigare spekulanter om vi får in ett liknande objekt som det de visat intresse för, säger Elin Strandh. Ett spekulantregister ska vara aktuellt och underhållas, det jobbar vi aktivt med. Det är viktigare att ha ett uppdaterat register där vi vet vad våra kunder söker, för att kunna matcha det med våra objekt, än att bara ha ett stort register.
– I vissa fall kommer de hus vi förmedlar aldrig ut på marknaden. Många vill inte annonsera på den öppna marknaden. De kanske föredrar en diskret försäljning av personliga skäl eller så vill de ha en framförhållning som inte en öppen försäljning kan ge. I de fallen är vårt spekulantregister a och o för en lyckad försäljning, säger Staffan Strandh som är specialiserad på denna typ av fastigheter.
4
Mäklarens arvode och insats.
Det är inte i arvodet du tjänar dina pengar, utan i vilken slutsumma din mäklare lyckas få ut för din bostad. Så stirra dig inte blind på mäklararvodet utan tänk istället på vad du får ut av just den mäklaren du väljer.
Välj den mäklare du känner förtroende för, som du litar på och som vet vad som krävs för att sälja hus till det pris ni gemensamt satt och du känner dig nöjd med. Det är viktigt att du kan hitta en mäklare som du tror på och som känner för ditt hus eller lägenhet för att få så högst pris som möjligt. Entusiasm smittar!
5
Vad ingår i mäklararvodet?
I stort sett alla mäklare har ett grundutbud som är detsamma för alla. Annons på Hemnet, ett fast antal visningar och fotografering av bostaden brukar ingå i en mäklares arvode. En del erbjuder även hjälp med deklarationen och styling. Det är ofta på det personliga planet som det skiljer.
– En duktig mäklare är lyhörd för och tar hänsyn till hur mycket en säljare vill vara involverad i processen. Medan en del vill lämna över allt, vill andra vara delaktiga under resans gång. Vi är duktiga på att se till att alla får det de behöver. Oavsett så är det viktigaste att säljaren känner att vi är tillgängliga när de ska sälja sitt hus, att vi är måna och jobbar för dem och deras objekt oavsett hur lång tid det tar, säger Lina Renwall.
– På vår mäklarbyrå jobbar vi som ett team och säljarna har tillgång till alla våra resurser. Vi erbjuder alltid stylingkonsultation med konkreta tips att tänka på inför fotografering och finns behjälpliga vid ekonomiska frågor både innan, under och efter försäljningen.
6
Är din mäklare trygg och engagerad?
En fastighetsmäklare ska kunna förmedla din bostad på ett trovärdigt och uppriktigt sätt till intresserade spekulanter. Därför är det viktigt att du känner förtroende för fastighetsmäklaren. Eftersom en bostadsaffär är en stor affär för både säljare och köpare är det viktigt att du känner dig trygg. På fmi.se kan du se om din mäklare är registrerad och även se eventuella varningar.
– När du investerar i vårt engagemang ser vi till att du får maximal service. Vi går den där extra milen för att hitta rätt köpare och arbetar för att affären går smidigt till, att vi finns tillgängliga, att vi alltid återkopplar och håller våra kunder informerade. Vi fortsätter vårt intresse för kunden även om det ibland tar tid och vi hjälper till att hitta lösningar. Det ska kännas bra hela vägen. Vi är måna om att du ska känna att du har lyckats hitta rätt mäklare när du ska sälja ditt hus, säger Eva Strandh.
– Vi jobbar som ett team, vi brukar säga att man får fyra mäklare till priset av en, fortsätter Eva. Fördelen med att vi är en mindre byrå är att vi har möjlighet att vara insatta i varandras objekt, även om det alltid finns en ansvarig mäklare.
– Med kunder som kommer utifrån åker vi ofta runt i området så att spekulanten får en känsla för området, vi tittar på våra olika objekt och försöker ge en så bred bild som möjligt. Man flyttar ju till mer än ett hus, man flyttar till en ny omgivning, säger Staffan Strandh.
Vi har även full ansvarsförsäkring via Mäklarsamfundet och styrs av Fastighetsmäklarnämnden.
Varsågod! Ladda ner vår guide!
7
Vad tycker tidigare kunder?
Vår viktigaste marknadsföring är den våra kunder ger oss – både säljare och köpare. En bostadsaffär är för många en stor affär och med det kommer förväntningar, önskemål och krav. Vi är måna om och känsliga för våra kunders feedback och strävar alltid efter att bli ännu bättre.
De flesta kunder får vi genom rekommendationer. Från någon som tidigare sålt eller köpt via oss och tycker att vi har gjort ett bra jobb. Om du funderar på att sälja ditt hus och försöker hitta rätt mäklare för dig är du hjärtligt välkommen att höra av dig eller komma förbi på en fika. (Kontakta oss innan bara så vi finns på plats.) Vi resonerar gärna och ger dig tips. Vill du ha hjälp med en värdering så kommer vi gärna förbi dig!